Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ένας λεπτομερής οδηγός για τα παράδοξα και τις παραβολές που κρύβονται πίσω από τους τίτλους των επεισοδίων της ξένης σειράς "Fargo".



    Αν δεν έχετε ξεκινήσει να βλέπετε το "Fargo", πρέπει να το κάνετε σύντομα. Η σειρά θα έχει μόνο 10 επεισόδια και μπορεί να μην είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία όπως η ταινία των αδερφών Coen αλλά θα έχει σίγουρα την ίδια ατμόσφαιρα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι τίτλοι των πρώτων έξι επεισοδίων της σειράς και όλοι τους είτε είναι από παραβολές, παράδοξα ή koans (μια ιστορία, ένας διάλογος, μια ερώτηση ή δήλωση, η οποία χρησιμοποιείται στην πρακτική του Zen για να προκαλέσουν τη «μεγάλη αμφιβολία", και να ελέγξουν την πρόοδο του μαθητή στην άσκηση του Ζεν). Λογικά θα έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση των επεισοδίων και όταν θα μαζευτούν και οι δέκα τίτλοι μαζί μπορεί να μας πουν μια άλλη ιστορία!
    1. "The Crocodile Paradox" - Είναι ένα παράδοξο, που έχει να κάνει με τη λογική. Ένας κροκόδειλος που έχει κλέψει ένα παιδί, υπόσχεται στον πατέρα του παιδιού, ότι θα το επιστρέψει σε εκείνον μόνο αν μπορέσει να του προβλέψει αν θα το επιστρέψει.

  2. "The Rooster Prince" - Αυτό είναι μια παραβολή που είχε ειπωθεί από τον Rabbi Nachman, ιδρυτή του Breslov μιας μορφή του Hasidic Judaism.
Σε αυτή την ιστορία, ένας πρίγκιπας ξαφνικά τρελαίνεται και πιστεύει ότι είναι ένας κόκορας (ή γαλοπούλα). Βγάζει τα ρούχα του, κάθεται γυμνός κάτω από το τραπέζι, και ραμφίζει το φαγητό του από το πάτωμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα είναι πολύ τρομοκρατημένοι που ο διάδοχος του θρόνου ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Καλούν διάφορους σοφούς και θεραπευτές για να προσπαθήσουν να πείσουν τον πρίγκιπα να δράσει και πάλι ανθρώπινα, αλλά μάταια. Στο τέλος εμφανίζεται ένας νέος σοφός στο παλάτι και ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τον πρίγκιπα. Βγάζει και αυτός τα ρούχα του και κάθεται γυμνός κάτω από το τραπέζι μαζί του, υποστηρίζοντας ότι είναι και αυτός ένας κόκορας. Σταδιακά ο πρίγκιπας τον δέχεται ως φίλο. Ο σοφός στη συνέχεια λέει στον πρίγκιπα ότι ένας κόκκορα μπορεί να φοράει ρούχα, να τρώει στο τραπέζι κλπ. Ο κόκορας πρίγκιπας αποδέχεται την ιδέα αυτή και σιγά-σιγά αρχίζει να ενεργεί κανονικά, μέχρι που καταφέρνει να φέρεται ξανά ανθρώπινα.

    3. "A Muddy Road" - Είναι μια παραβολή του Zen, που σε παρακινεί να δεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και όχι να επιτρέπεις να σε τυφλώνουν οι προσωπικές ή θρησκευτικές σου αντιλήψεις.
   Ο Tanzan και ο Ekido ταξίδευαν κάποτε σε έναν λασπωμένο δρόμο. Έπεφτε πολύ βαριά βροχή. Μετά από μια στροφή είδαν μια πολύ όμορφη και νεαρή κοπέλα, με ένα πολύ όμορφο μεταξωτό κιμονό που δεν μπορούσε να περάσει την διασταύρωση. "Έλα" της είπε με την μια ο Tanzan και την σήκωσε και την κουβάλησε μακριά από τη λάσπη.
     Ο Ekido δεν ξαναμίλησε μέχρι το βράδυ που έφτασαν σε έναν ναό. Τότε χωρίς να μπορεί πια να συγκρατήσει τον εαυτό του είπε "Εμείς οι μοναχοί δεν πηγαίνουμε κοντά σε γυναίκες, ειδικά νέες και όμορφες. Είναι επικίνδυνο, γιατί το έκανες;"
     "Εγώ άφησα το κορίτσι εκεί." του απάντησε ο Tanzan. "Εσύ γιατί το κουβαλάς ακόμα μαζί σου;"

    4. "Eating the Blame" - Ακόμα μια παραβολή για το Zen.
  Εξαιτίας κάποιων περιστάσεων μια μέρα, η προετοιμασία για το δείπνο του Soto Zen master, Fugai και των ακόλουθων του καθυστέρησε. Με μεγάλη βιασύνη τότε ο μάγειρας βγήκε στον κήπο και με το μαχαίρι του έκοψε τις κορυφές από πολλά λαχανικά, τις τεμάχισε και έφτιαξε μια σούπα, χωρίς να γνωρίζει ότι μαζί με αυτά είχε κόψει και το κεφάλι ενός φιδιού. Οι ακόλουθοι του Fugai έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναγευτεί τέτοια εντυπωσιακή σούπα ποτέ ξανά. Όταν όμως ο άρχοντας βρήκε το κεφάλι του φιδιού στη σούπα του, ρώτησε το μάγειρα "Τι είναι αυτό;". Τότε ο μάγειρας απάντησε "Ευχαριστώ πολύ άρχοντα μου" και πήρε γρήγορα το φίδι και το έφαγε... 

   5. "The Six Ungraspables" - Αυτό αναφέρεται σε ένα Zen koan (μια ιστορία, ένας διάλογος, μια ερώτηση ή δήλωση, η οποία χρησιμοποιείται στην πρακτική του Zen για να προκαλέσουν τη «μεγάλη αμφιβολία", και να ελέγξουν την πρόοδο του μαθητή στην άσκηση του Ζεν).
     Ένας μοναχός ρώτησε κάποτε τον Ummon "Tι είναι το Dharma Kaya;", ο Ummon του απάντησε τότε με "The Six Ungraspables" ( "The Graspables" είναι οι πέντε αισθήσεις και ο νους)

  6. "Buridan’s Ass" - Είναι ένα παράδοξο που έχει να κάνει με την ελεύθερη βούληση.
       Έχουμε μια υποθετική κατάσταση στην οποία, ένα πεινασμένος και διψασμένος γάιδαρος βρίσκεται ακριβώς στην ίδια απόσταση από ένα κουβά νερό και αρκετό στάχυ. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο γάιδαρος θα πάει πρώτα σε αυτό που είναι πιο κοντά του, θα καταλήξει να πεθάνει από δίψα και από πείνα τελικά μιας και δεν μπορεί να πάρει μια λογική απόφαση και να διαλέξει το ένα ή το άλλο.

   Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον τρίτο τίτλο είναι απλά εκπληκτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου