Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

The Watcher:"The Walking Dead" S04 E14 "Used To Feel So Much, Now I Just Feel Numb"



     Το 14ο επεισόδιο της σειράς "The Walking Dead", μας επιφύλασσε μια μεγάλη τεράστια έκπληξη. Όλοι μας περιμέναμε ότι κάτι θα συμβεί, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα κάτι παρόμοιο. Ήταν το πιο σοκαριστικό επεισόδιο της σεζόν, ίσως και ολόκληρης της σειράς...
  *Ακολουθεί ένα spoiler για όσους δεν έχουν διαβάσει τo comic, αν επιθυμείτε όμως να το διαβάσετε απλά θα πρέπει να μαρκάρετε την παρακάτω παράγραφο.*

     Το τελευταίο επεισόδιο είναι από αυτά που δεν τα απολαμβάνεις απλά τα αντέχεις. Ήταν σοκαριστικό και προσωπικά έκανε το στομάχι μου να σφιχτεί. Το γεγονός ότι ήμασταν απροετοίμαστοι το έκανε ακόμα χειρότερο. Το θέμα είναι ότι στο comic με την επίθεση του Governor, πεθαίνει η Judith. Ήταν κάτι πολύ βάρβαρο και ειλικρινά περίμενα ότι θα ήταν από τα πιο σοκαριστικά πράγματα που θα έπρεπε να δω. Όταν οι δημιουργοί της έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία, πίστεψα ότι θα μαλάκωναν τη σειρά για όλους εμάς. 

    Αλλά έκανα μεγάλο λάθος... Η αλήθεια είναι ότι την έσωσαν κάνοντας κάτι πολύ χειρότερο. Όπως και τα προηγούμενα επεισόδια, και αυτό ήταν βασισμένο στις αντιθέσεις, φως και σκοτάδι, ελπίδα και απελπισία. Και αυτή τη φορά βυθίστηκε απόλυτα στην απελπισία.
     Από όλα τα μικρότερα group που βλέπουμε τόσο καιρό, αυτό ήταν το πιο ασταθές και έκρυβε τα μεγαλύτερα μυστικά. Έχουμε τη Lizzie που μοιάζει να εξελίσσεται σε έναν ψυχοπαθή. Η απάθεια που δείχνει για τους ζωντανούς και η αγάπη της για τα ζόμπι συνδυάζονται με την θέληση της να ικανοποιήσει  τους άλλους, δημιουργώντας ένα τρομακτικά ασταθές σύνολο. Η Carol παρ' όλες τις ιδιορρυθμίες της και τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης της , δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τη ζημιά που κάνει προσπαθώντας να δημιουργήσει μια τέλεια θετή κόρη. Από την άλλη βέβαια έχουμε τη μικρότερη και πολύ γλυκιά Mika, το yin στο yan της Lizzie. Ξέρει τι ακριβώς είναι οι walkers και είναι έτοιμη να κάνει αυτό που πρέπει αλλά όταν έρχεται η ώρα να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε ότι έχει να κάνει με τους ζωντανούς δεν έχει το σθένος. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, έλεγα στον εαυτό μου ότι αυτά είναι παιδιά και ότι η Carol ίσως είναι λίγο παραπάνω σκληρή απ'ότι θα έπρεπε.
      Τώρα όμως... Σε ένα κόσμο γεμάτο ζόμπι και ακόμα πιο επικινδύνους ανθρώπους, το να έχεις δυο κορίτσια που συμπάσχουν με μια από αυτές τις κατηγορίες είναι μεγάλο πρόβλημα. Όταν η Carol σκότωσε τη "φίλη" της Lizzie, αυτό οδήγησε σε μια από τις πιο ανησυχητικές σκηνές που έχω δει στη σειρά και με έκανε να εκτιμήσω την Brighton Sharbino πάρα πολύ. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου έλαμψε πραγματικά, δίνοντας ένα τεράστιο βάθος στο χαρακτήρα της, το οποίο δεν είχε φανεί στα προηγούμενα επεισόδια. Ήταν τρελή, πληγωμένη, γλυκιά, ήρεμη και τόσο λάθος από οποιαδήποτε οπτική και αν την έβλεπες. Ακόμα και όταν πυροβόλησε τα ζόμπι που τους επιτίθονταν, δεν ένιωσε ότι κάνει κάτι σωστό, ένιωθε ότι πληγώνει τους "φίλους" της περισσότερο απ'ότι βοηθάει την πραγματική της ομάδα της. Η δήλωση της ότι "ξέρει πια τι πρέπει να κάνει" ήταν περισσότερο ανατριχιαστική, παρά καθησυχαστική.
              Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχει ελπίδα. Η Mika θέλει να δείξει στη Carol ότι υπάρχει λόγος να πιστεύεις ότι κάτι καλύτερο θα έρθει. Ο Tyreese δελεάζεται από την "οικογένεια" που βλέπει μπροστά στα μάτια του. Ακόμα και η Carol παρά τις τύψεις της, αρχίζει να πιστεύει ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να δημιουργήσουν κάτι.


             Τότε είναι όμως που όλα καταρρέουν και βλέπουμε την πραγματική Lizzie. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' όσο τη φανταζόμασταν. Δεν είναι απλά ότι δεν μπορόυν να την εμπιστευτούν, αλλά ότι υπάρχει πραγματική τρέλα μέσα της και αποφασίζει να την απελευθερώσει και κάτι κάτι που δεν θα μπορούσα να είχα σκεφτεί ποτέ. Η σκηνή με τη Lizzie να έχει κατακόκκινα χέρια από το αίμα της αδερφής της, το μωρό να κάθεται ήρεμο χωρίς να μπορεί να καταλάβει και την Carol και τον Tyreese να στέκονται σαστισμένοι κοιτώντας κατάματα το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής στα μάτια ενός παιδιού.


             Μετά από αυτό μαθαίνουμε την αλήθεια για όλα αυτά που μας βασάνιζαν στην αρχή της σεζόν, το ποιος ήταν υπεύθυνος για εκείνο το λαγό και το ποιος τάιζε τα ζόμπι. Για μένα η μοναδική λύση ήταν να πεθάνει. Η Lizzie μπορεί να ήταν πραγματικά μετανιωμένη επειδή σημάδεψε την Carol αλλά όχι και για τη δολοφονία την αδερφή της. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Η Carol αναγκάζεται να κάνει κάτι τόσο τραγικό, τόσο άσχημο που αψηφά κάθε ανθρώπινο ένστικτο. H μητέρα ενός νεκρού κοριτσιού πρέπει να σκοτώσει άλλο ένα παιδί, που πίστευε ότι θα γέμιζε το κενό στην καρδιά της...


                Η Melissa McBride ήταν εκπληκτική σε αυτό το επεισόδιο, θυμίζοντας μας γιατί έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της σειράς. Είναι ολοκληρωμένη πια, θυμηθείτε πως ξεκίνησε στην πρώτη σεζόν και πως είναι τώρα. Μπορεί ο Daryl να ήταν έτοιμος για αυτή τη ζωή, όμως η Carol πέρασε πολλά στάδια και έγινε ότι χρειάζεται να είναι κανείς για να επιβιώσει σε μια τέτοια κατάσταση. Η σκηνή που σκοτώνει τη Lizzie θα μου μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Είναι λογικό μετά από αυτό, να θέλει να εξομολογηθεί στον Tyreese την "αμαρτία" της και να ζητήσει συγχώρεση και ηρεμία στη μορφή μιας σφαίρας. Όμως ο Tyreese ίσως είναι ο πιο ανθρώπινος απ' όλους, η συγχώρεση που δίνει είναι τόσο δύσκολη και ταυτόχρονα κατανοητή μετά από όλα αυτά που είδαν και έκαναν...


        Ήταν ένα σοκαριστικό επεισόδιο, το οποίο χτίστηκε πάνω στην ελπίδα και στην αλλαγή, δίνοντας μας την πιθανότητα για κάτι καλό, ένα όμορφο μέλλον. Αλλά στο τέλος δυο παιδιά είναι νεκρά, δεν υπάρχουν μυστικά και τα πάντα είναι χειρότερα. Ήταν ένα πολύ δυνατό και χορταστικό επεισόδιο αλλά ταυτόχρονα και το πιο σκοτεινό της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου