Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

The Watcher: "Game of Thrones" S04 E10 "The Children"



   Η τέταρτη σεζόν του "Game of Thrones" ήταν γεμάτη με ανατροπές, φόνους, τρέλα, προδοσία και αιματηρές μονομαχίες... Η ζωή είναι δύσκολη στον κόσμο του "Game of Thrones", όποιος και αν είσαι. Όπως έχουμε ξαναπεί όλοι πεθαίνουν. Αλλά δεν είναι όλα σκοτεινά και βλοσυρά, ευτυχώς κάποιες ιστορίες, ειδικά των παιδιών, αντί να τελειώσουν ολοκληρωτικά, ξεκίνησαν από την αρχή με τεράστιες προοπτικές. Τους παίρνουν μακριά, σε καινούρια μέρη, σε ένα αβέβαιο μέλλον, αλλά μακριά από το αιματηρό παρελθόν τους. Ήταν ένα εκπληκτικό επεισόδιο και ένα πολύ δυνατό φινάλε, γεμάτο με δυνατές ερμηνείες. Το πιο ιδιαίτερο όμως ήταν ότι κατάφερε να ανοίξει έναν ήδη αχανή κόσμο ακόμα περισσότερο και να κάνει κάθε τέλος μια νέα αρχή.

   Για τα παιδιά του Tywin Lannister το τέλος αφήνει ένα σπίτι κατεστραμμένο, γεμάτο πικρία, θυμό και αγανάκτηση. Η Cersei έχοντας παρακολουθήσει τις διεστραμμένες πρακτικές του Qyburn σε ότι έχει απομείνει από το Βουνό, αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον πατέρα της. Τον βομβαρδίζει με άσχημες αλήθειες, τις οποίες δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να πιστέψει, όλα στο όνομα της οικογένειας που έχει πλέον επιλέξει (τον Jamie δηλαδή). Γιατί αυτή είναι και θα είναι η καταστροφή των Lannister, όχι οι εχθροί μακριά τους αλλά οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. 
  H Cersei περιφρονεί τις επιθυμίες του πατέρα της και πέφτει πάλι στην αγκαλιά του αδερφού της αλλά αυτό δεν σταματάει το τρομακτικό μίσος που τρέφει για τον άλλο αδερφό της. Ενώ όμως η αγάπη της και το πάθος της για τον Jamie μπορεί να είναι αρκετά για να τους ξανασμίξουν, δεν είναι αρκετά όμως για να κάνει τον Jamie να γυρίσει την πλάτη στον αδερφό του, έτσι ο Tyrion στην δυσκολότερη του στιγμή, ελευθερώνεται. Η ίδια φωτιά καίει και μέσα στον Tyrion καθώς ρισκάροντας τα όλα επισκέπτεται τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του "Χεριού του Βασιλιά", το παλιό του σπίτι. Εκεί είναι όμως που βρίσκει τις δυο μεγαλύτερες προδοσίες της ζωής του. Η πρώτη από τη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του, στην οποία είχε δώσει κυριολεκτικά τα πάντα και την σκοτώνει με τρομερό πόνο καρδιάς, αφού παλεύουν και εκείνη προσπαθεί να τον μαχαιρώσει... Η δεύτερη όμως είναι πολύ πιο ικανοποιητική. 


 Η σκηνή με τον Tywin στην τουαλέτα, απροστάτευτο και εκτεθειμένο, ήταν εκπληκτική. O Charles Dance απέδειξε για μια τελευταία φορά ότι ήταν ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της σειράς, προσπαθώντας να κρατήσει την αξιοπρέπεια του μπροστά σε έναν τρομακτικά κουρασμένο και εξαθλιωμένο Τyrion. Έτσι λοιπόν η φωτιά που έκαιγε τόσα χρόνια μέσα στον Tyrion κατάφερε να καταβροχθίσει τον Tywin, και ο πατέρας βρήκε το τέλος του στα χέρια του γιου που μια ζωή προσπαθούσε να καταστρέψει.


     Στη Meereen είναι τα παιδιά της Daenerys που αποδεικνύονται μεγαλύτερη πρόκληση απ' οτιδήποτε. Ο δρόμος της ίδιας και των συντρόφων της ήταν μακρύς και όχι πάντα ικανοποιητικός. Μερικές φορές μας έδωσαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν σε αναμονή μέχρι τα γεγονότα του υπόλοιπου κόσμου να μπουν σε μια σειρά. Αν και δεν υπήρχαν λοιπόν μεγάλες αλλαγές στην ιστορία της, ήρθε αντιμέτωπη με δυο σκληρές αλήθειες. Πρώτα απ' όλα ότι δεν θέλουν όλοι να σωθούν γιατί δεν γνωρίζουν τι να κάνουν με την ελευθερία τους και φυσικά ότι τα πλάσματα που χρησιμοποίησε για να κερδίσει την ελευθερία όλων αυτών δεν μπορούν να είναι ελεύθερα τελικά.
  Όσον αφορά τα παιδιά των Stark τώρα, τα ταξίδια τους όπως πάντα είναι τα πιο πολύπλοκα και μπερδεμένα. Μετά από ένα άνισο επεισόδιο την προηγούμενη βδομάδα ο Jon Snow επέστρεψε πολύ δυνατά αυτήν την εβδομάδα. Κατάφερε να βρεθεί κοντά στον Mance Rayder και η συζήτηση τους δεν ήταν γεμάτη με μίσος και αγανάκτηση όπως θα περιμέναμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να καταλάβει καλύτερα το καθήκον των Αδερφών καλύτερα από τον Mance και το ότι ο Jon δεν είχε άλλη επιλογή. Στα μέσα της συνομιλίας και στο μεταίχμιο της ειρήνης ή της καταστροφής,  ένας νέος σύμμαχος εμφανίστηκε. Ο στρατός του Stannis εξαφάνισε τους wildlings μέσα σε λίγα λεπτά και τελείωσε την μάχη. Για τον Jon Snow η απειλή των wildlings έχει πια εξαλειφθεί αλλά τώρα πια πρέπει να αντιμετωπίσει καινούριες. Τι θέση έχει τώρα πια ανάμεσα στους αδερφούς του, τη σκληρή φύση του Stannis και φυσικά τις τρομακτικές δυνάμεις τις Melisandre...


    Στη συνέχεια έχουμε τον Bran, του οποίου η σκηνή δεν ήταν η καλύτερη αλλά ήταν σίγουρα μια από αυτές. Το ταξίδι του ήταν τρομερά άνισο τόσο στα βιβλία όσο και στη σειρά. Ένα ανάπηρο παιδί με περίεργους φίλους και παράξενες δυνάμεις σε ένα μακρύ και όχι τόσο συναρπαστικό ταξίδι. Έτσι οι σκηνές του επεισοδίου μοιάζουν να είναι βγαλμένες από κάποια άλλη ιστορία! Σκελετοί που βγαίνουν από το έδαφος, παιδιά που πετάνε φωτιά και ένας άντρας παγιδευμένος μέσα στις ρίζες ενός δέντρου... Ο Bran είναι αντιμέτωπος με ένα μέλλον γεμάτο μυστήριο και μαγεία, τα οποία ελπίζω να φέρουν ζωή σε μια ιστορία που απλά μέχρι το προηγούμενο επεισόδιο "υπήρχε". Φαίνεται ότι μας κρατούσαν το καλύτερο για το τέλος. Το μόνο που με στεναχώρησε ήταν ότι δεν δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο θάνατο του Jojen.
    Τέλος φτάνουμε και στην Arya. To ταξίδι της με τον Hound φτάνει τελικά στο τέλος του και για αυτό ευθύνεται η αγαπημένη μου Brienne. Αρχικά η συνάντηση είναι ήρεμη και δίνεται στους χαρακτήρες των Arya και Brienne η δυνατότητα να έχουν μια μοναδική συζήτηση για το πως είναι να είσαι προορισμένος για άλλα πράγματα και να θέλεις να ακολουθήσεις αυτό που η καρδιά σου αγαπάει. Η ηρεμία όμως δεν κρατάει για πολύ μιας και η Brienne, μπορεί πρώτη φορά να κρατήσει τον όρκο της και ο Hound προσπαθεί να προστατέψει το μοναδικό άτομο που έχει φτάσει πολύ κοντά στο να νοιαστεί. Η μονομαχία τους είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ο τρόπος που πάλεψαν ήταν τόσο αληθινός και έδειξε ότι και οι δύο είχαν ειλικρινείς προθέσεις πράγμα που έκανε την έκβαση ακόμα ποιο δύσκολη. Στο τέλος ο Hound βρίσκεται στο έδαφος σχεδόν νεκρός και έχει μια απροσδόκητη "συζήτηση" με την Arya. Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, είναι η σκληρή αλήθεια. Το παιδί τον κοιτάζει να υποφέρει με κενό βλέμμα και κάνει μια παύση μόνο για να του πάρει τα νομίσματα από την ζώνη του και απομακρύνεται καθώς εκείνος παρακαλάει να τον σκοτώσει.


  Το ταξίδι της Arya ήταν το πιο ιδιαίτερο και το λιγότερο ρομαντικό απ' όλα. Δεν είναι ο ευγενής ήρωας ούτε ένας δύστροπος ταξιδιώτης. Είναι αυτή που έχει δει αυτούς που αγαπάει να πεθαίνουν και να τους φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Είδε τον πατέρα της να πεθαίνει, τον αδερφό της να γίνεται αντικείμενο χλευασμού μετά την δολοφονία του, τους φίλους της να πεθαίνουν και φυσικά όσους αγαπάει να σκορπίζονται και να χάνονται μακριά. Κανένας χαρακτήρας δεν μπορεί να γίνει καλύτερο παράδειγμα για το τι ακριβώς είναι το "Game of Thrones", ένας κόσμος τραγωδίας, βίας και θυμού, γεμάτος με ειρωνεία και ένα ιδιαίτερο είδος τιμής. Η Arya έχει όλα αυτά τα πράγματα και ακόμα περισσότερα και το ταξίδι της ξεκινά ξανά από την αρχή. Ξεκινάει ταξίδι σε μέρη άγνωστα, για καινούριες περιπέτειες και δυστυχώς θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να μπορούμε να δούμε που θα βγάλει ο δρόμος αυτήν αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά...

                         Valar Morghulis... Τα λέμε του χρόνου πάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου